logo tekst vanvulpen

Op zaterdag 10 november a.s. om 15.00 uur vindt in de St.-Nicolaasbasiliek te IJsselstein (U) een herdenkingsconcert plaats ter gelegenheid van de 50ste sterfdag van Jeanne Demessieux. Deze beroemde organiste van de Parijse Madeleine overleed op 11 november 1968, zij werd slechts 47 jaar oud. In Nederland gaf zij vanaf 1949 talloze concerten (haar eerste optreden in de Pieterskerk te Leiden). Bij het eerste Haarlemse Improvisatieconcours in 1951 was zij al jurylid en enkele jaren later gaf zij les aan de Zomeracademie.  

Demessieux studeerde onder anderen bij Marcel Dupré en direct na de oorlog – zij had al eerste prijzen aan het Parijse conservatorium gewonnen – startte zij een glansrijke concertcarrière. Nog voordat zij in 1962 in de Madeleine werd benoemd had zij er plaatopnames gemaakt, waaronder het complete orgeloeuvre van César Franck. Deze werd in 1960 bekroond met de Grand Prix National du Disque. Haar interpretatie heeft na zestig jaar (!) nog steeds niet aan kracht en poëzie ingeboet.
Demessieux’ orgelkunst werd zeer bewonderd. Ondanks de strenge legatoregels van Dupré was haar Bachinterpretatie transparant, ragfijn en boeiend geregistreerd. Zij speelde technisch perfect, alles uit het hoofd en het pedaalspel op hoge hakken (!) was een absolute sensatie. Als componiste was zij gematigd modern, haar werken zijn tussen die van Messiaen, Alain, Langlais en Grunenwald en tijdgenoten zeer origineel.  
Gerrit Christiaan de Gier, sinds 14 juli j.l. stadsorganist van IJsselstein, zal op het Maarschalkerweerd-orgel in de St.-Nicolaasbasiliek een programma spelen, bestaande uit de integrale Choralpreludes van Demessieux, de door Demessieux veelgespeelde Sinfonia uit Cantate 29 van Bach (in de bewerking van Dupré), Prière van Franck (met registraties uit de Madeleine) en tenslotte het Te Deum van Demessieux. Daarnaast zal René Verwer een lezing houden over leven en werken van deze veelgeprezen organiste.
De toegang is gratis, er is een collecte aan de uitgang. Parkeergelegenheid (Overtoom-parkeergarage) drie minuten van de kerk.

Welkom op de website met meer informatie over het prachtige Van Vulpen-orgel in de Oude Sint Nicolaaskerk te IJsselstein. bmprqz00

Klaas Hoek, studeerde onder andere orgel. Hij was prijswinnaar van het Internationaal Gaudeamus Concours voor het uitvoeren van Nieuwe Muziek. klaas hoek
Hij heeft zich de laatste jaren in het musiceren vooral toegespitst op het gebruik van het (Duits) harmonium, het orkestraal harmonium. Deze belangstelling komt voort uit de mogelijkheden die het instrument heeft om zeer expressief met klanken om te gaan. In 2014 heeft hij de Schnitger-prijs gekregen wegens zijn verdiensten voor de ontwikkeling van de orgelcultuur.
Momenteel verricht hij doctoraal-onderzoek aan de KU te Leuven naar het orkestraal harmonium en de uitvoeringspraktijk in de Duitse muziek rond 1900.
In zijn composities, veelal improvisatiemodellen, betrekt hij bij voorkeur de omgeving/ het landschap, zoals in : Leginde van 't Ljocht (muziek op tekst van Tjebbe Hettinga, uitgevoerd op 8 buitenlocaties in Friesland in het kader van het Frysk festival 2008); Job voor stem harmonium, carillon, en luidklok (in de tuin van de St. Servaas te Maastricht) t.g.v. de opening van de opening van het Festival Musica Sacra; Noorderbreedte - Oosterlengte voor stem, orgel/harmonium en koperkwartet (voor het themanummer 2011 van het tijdschrift Noorderbreedte); Sirenengesang 1 en 2 voor de opening in 2014 van het festival Utopie Jetzt! te Mülheim a.d. R. Enkele recente cd’s zijn: Winterlud (2008) samen met Greetje Bijma; Komm' und Schau: liederen en dansen van Franz Schubert (2009); O Heilige Nacht: Muziek voor Advent en Kerst (2009); Das Alte Jahr Vergangen Ist (2010), met muziek van J.S. Bach; Noorderbreedte - Oosterlengte (2011), een klankverbeelding van vier locaties in Noord-Nederland voor stem, orgel/harmonium en koperkwartet. Meer informatie op www.windharmonium.nl

Klik hier voor het programma van 1 oktober 2016.